Tedenski idejnik

KUHINJSKI PREDAL – SHRAMBA

Pozdravljeni dragi organizatorji

Vsak ponedeljek je čas za nov Tedenski idejnik. Gre za majhne nasvete in ideje za organizacijo, ki vam vzamejo malo časa, pripomočkov in pripomorejo k sprotni organizaciji. Kot nagrado pa dobimo #prostvikend. 

Danes bomo govorili o kuhinjskem predalu, ki nam služi tudi kot “majhna” shramba. Potrebovali smo 15 minut in organizacijske škatle, kupljene v Ikei Ljubljana.

Pa poglejmo stranje pred organizacijo:

V omari so pospravljene:

  • plastične vrečke
  • peki papir
  • izdelki za peko
  • čaj
  • sladkarije
  • izdelki, ki se jih ne porabi v celoti (sladkor, sol, kava)
  • ipd.

V omari se je zgodil trenutek o katerem sem že velikokrat pisala. Gre za porušen sistem organizacije. Kar pomeni, da je sicer omara imela že “vse na svojem mestu”, vendar se je zaradi nakupa novih izdelkov ta sistem porušil.

Z nekaj enostavnimi triki in paketom orgaizacijskih škatel nam je uspelo omaro organizirati v 15 minutah. 

Najprej smo naredili prvi pomemben korak – vse smo izraznili in pregledali ter izključil vse izdelke s pretečenim rokom trajanja. 

Porabili smo dve veliki organizacijski škatli za:

  • plastične vrečke
  • izdelke, ki se jih ne porabi v celoti in/ali so kupljeni na zalogo

S tem ko smo razdelili izdelke v ta dva sektorja, smo si ustvarili tudi jasno sliko kaj imamo še za porabiti in se slučajno ne skriva v ozadju naše omare. Če hodimo v trgovino brez nakupovalnega listka, je dobro vsako tako organizacijsko škatlo poslikati, da vidimo kaj že imamo doma in kaj je potrebno še kupiti.

Kot lahko vidite na sliki z izdelki je veliko vrečk oz. embalaž odprtih in zaprtih s sponko. V tem primeru je ključnega pomena, da zgornji del odstrižemo saj s tem pridobimo kanček več prostora v omari ali organizacijski škatli.

Poleg dveh velikih organizacijskih škatel smo uporabili tudi dve manjši. V obe smo pospravili izdelke, ki jih je potrebno hitro porabiti (toast kruhe in odprte sladkarije). Prednost organizacijskih škatel je, da jih lahko pospravimo ko jih ne potrebujemo ali pa dodamo če jih še potrebujemo. V spredji del omare smo umestili vse izdelke, ki jih je potrebno porabiti ali pa se jih uporablja na skoraj vsakodnevni rabi (peki papir). Če se med uporabo opazi, da se uporablja izdelek, ki je skrit v ozadju ga lahko brez problema prestavimo naprej. V primeru kuhinjskih omar, kjer je pomembno, da imamo vse potrebno pri roki ni toliko pomembna vizualna podoba, temveč veliko bolj funkcionalnost. Spodaj pa slika po organizaciji:

Na zgornjo polico je pametno umestiti hrano. S tem jo tudi prej opazimo in porabimo. Spodaj pa so bolj skrite plastične vrečke in pa sladkarije.

Na zgornji polici je ostala organizacijska škatla še od prej (izdelki za peko in hrana z vrečke). To je edina stvar, ki je nismo spreminjali saj nam je dobro služila do sedaj in ni bilo potrebe po spreminjaju. 

Majhni koraki so tisti, ki vodijo do velikega cilja. Če se odločimo in vsak teden organiziramo eno omaro v kuhinji bomo imeli en, dva, tri organizirano celotno kuhinjo. Hvala za branje in se beremo naslednji teden ko se bomo lotili kuhinjskega predala za jedilni pribor.

Imejte lep teden 😊

Tjaša